Lid worden

Nederlandse jongeren de langste ter wereld

01 april 2013

In 2009 is de Vijfde Landelijke Groeistudie gedaan en nu blijkt dat de Nederlandse kinderen voorlopig de langste ter wereld blijven. Maar de groei is nu gestopt, de laatste jaren worden Nederlandse kinderen niet meer langer.

Nederlandse meisjes zijn als ze zijn uitgegroeid, gemiddeld 1.71 m. en jongens 1.84 m. In Groningen, Drenthe en Friesland zijn de kinderen het langst, maar het verschil met de rest van Nederland is wel kleiner geworden sinds 1997.

Waarom Nederlandse jongeren nu niet meer langer lijken te worden, weten de onderzoekers niet. Het kan zo zijn dat de maximale lengte is bereikt, maar het kan ook zijn dat ons leven niet verbeterd is ten opzichte van een aantal jaren geleden.

Volgens hoogleraar Remy Hirarsingh kon je al een beetje zien aankomen dat Nederlandse jongeren minder zouden groeien. Kinderen zijn wel steeds dikker en zwaarder geworden. Dat moeten we de komende jaren wel in de gaten gaan houden.

Nog een tip: via de iGrow app kun je je eigen lengte bijhouden. Op 20 januari besteedden via een berichtje  al aandacht aan deze app.