Lid worden

Lange kinderen vier keer zo vaak overgewicht

28 januari 2014

Lange meisjes tussen de 5 en 14 jaar en lange jongens tussen de 5 en 15 jaar zijn veel vaker te dik in vergelijking met hun kortere leeftijdsgenoten. Overgewicht komt ten opzichte van korte kinderen ongeveer vier keer vaker voor onder lange kinderen tussen de 5 en 14/15 jaar. Zowel lange als korte kinderen met overgewicht hebben een veel hoger risico op overgewicht op volwassen leeftijd dan kinderen zonder overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Loughborough University, dat onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift PloS One is gepubliceerd.

In 2009 had in deze leeftijdsgroep 27% van de lange meisjes en 24% van de lange jongens overgewicht, terwijl dit slechts 7% bij korte meisjes en 6% bij korte jongens was. Kinderen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s. Genen en voeding spelen zeer waarschijnlijk een rol in de verklaring waarom lange kinderen veel vaker te dik zijn. Niet eerder is een publicatie verschenen waarbij de prevalentiecijfers voor overgewicht worden weergegeven naar lengte. Deze prevalentiecijfers, waarin wordt aangegeven hoe vaak overgewicht voorkomt, maken onderdeel uit van de landelijke groeistudies die TNO sinds 1955 regelmatig uitvoert.

Hulpmiddel
Eerder hebben we hier bericht over de smartphone app die ruim een jaar geleden door TNO ontwikkeld is, genaamd iGrow. Dit is een hulpmiddel voor ouders van jonge kinderen (tot 10 jaar) met tips over de groei en een gezond gewicht voor kinderen. Meer over iGrow hier.

Bron: Nationale Zorggids en PloS One magazine