Lid worden

Klub Lange Mensen interviewt dokter Kamp over groeipoli

19 april 2013

Op 15 april 2011 opende Roel van Velzen in het Ter Gooi Ziekenhuis in Hilversum een speciale kindergroeipoli. De artsen waren al een tijdje werkzaam in de poli, maar hij werd pas in 2011 officieel geopend. Op de groeipolikliniek kunnen kinderen terecht die erg klein blijven of juist heel hard groeien. Ook is de poli bedoeld voor kinderen die laat of heel vroeg in de puberteit komen.

In Nederland zijn er diverse groeipoli’s voor kinderen, bijna ieder kinderziekenhuis heeft er één. Deze maand interviewde de Klub Lange Mensen dokter Kamp, zij heeft de Groeipoli in het Ter Gooi Ziekenhuis opgericht.
Het bijzondere aan de groeipoli in het Ter Gooi Ziekenhuis is dat acht op de tien kinderen op één dag alle onderzoeken, de uitslag, advies en een eventueel behandelvoorstel krijgen. Vroeger moest iedereen ongeveer drie keer naar het Ziekenhuis komen.

Kinderen die erg hard groeien, en dus langer zijn dan hun leeftijdsgenoten, komen vaak naar de poli voor een voorspelling van de eindlengte. Het komt heel weinig voor dat kinderen lang worden door een ziekte. Dit wordt uiteraard goed onderzocht, maar meestal zit het in de familie. In het interview zegt dokter Kamp dat het advies wat ze het vaakst meegeeft aan lange kinderen is: “Accepteer jezelf zoals je bent, het gaat erom wie je bent en niet hoe lang je bent. Lang zijn is lastig maar geen ziekte, ik begrijp wel hoe moeilijk het soms is”.

In de komende XLLL, het clubblad van de Klub Lange Mensen dat in juni uitkomt, lees je een uitgebreid artikel over de groeipoli met hierin het gehele interview met Dokter Kamp. Hieronder kun je een filmpje bekijken over de groeipoli, waarin Mila en Teun te zien zijn. Zij groeien te langzaam en zijn daarom kleiner dan leeftijdsgenoten, hiervoor bezoeken zij de groeipoli in het Ter Gooi Ziekenhuis.