Lid worden

krantOei, ik groei te weinig/te veel

13 augustus 2013

Mannen zijn in de Nederland gemiddeld 1.84m lang en vrouwen 1.71m. Ties en Martijn zitten daar ver naast. Ties heeft sinds zijn geboorte een groeiachterstand en Martijn (lid van de Klub Lang Mensen) is erg lang. Beiden jongens zijn behandeld voor hun lengte. Journalist Marten Dooper schreef een artikel dat heet 'Oei, ik groei te weinig/te veel!!' waarin dit wordt besproken. 

Ties en zijn ouders vonden het niet leuk dat Ties zo klein bleef. Ze gingen daarom al naar een speciale dokter, een endocrinoloog, toen Ties vier jaar was. Omdat Ties zo klein was, kon hij groeihormonen krijgen. Terwijl lange kinderen vroeger hormonen kregen om eerder te stoppen met groeien, krijgt Ties dus iedere avond een hormoon-injectie die hem meer laat groeien. Ties is nu 7 jaar en 1.17m. Hij is blij dat hij nu wat langer is. School is leuker, want daar wordt ie minder geplaagd. En ook voetballen gaat veel beter. "En weet je, Lionel Messi heeft vroeger ook groeihormoon gehad", zegt Ties. 

Martijn, de lange zoon van Robert-Jan (2.08m) en Pascale (1.90m), is samen met zijn broertje en ouders lid van de KLM. Martijn is onder behandeling bij kinderarts-endocrinoloog Roel Odink. Samen met zijn ouders en dokter Odink koos hij ervoor om een operatie aan de groeischijven bij zijn knieën te ondergaan. Zonder de operatie had Martijn namelijk tussen de 2.05m en 2.15m kunnen worden! De operatie zorgt ervoor dat groei vanuit de benen eerder stopt, waardoor je uiteindelijk 8 centimer kleiner zou kunnen worden dan de verwachte eindlengte.

Martijn heeft zijn lengte eigenlijk nooit vervelend gevonden. Ook over de operatie en het eindresultaat is hij positief. "De eerste twee weken na de operatie zaten mijn benen dag en nacht in een brace, een spalk die voorkomt dat je je been kunt buigen. Met een rolstoel en op krukken kon ik me verplaatsen. Het meest vervelende was eigenlijk dat net in die tijd wereldwijd het PlayStationnetwerk eruit lag! Na een maand kon ik weer gewoon lopen en na drie maanden weer fietsen en sporten". Martijn is nu 1,98m. Daar kunnen nog 2 centimer bij komen en dat vindt hij wel genoeg. 

Het gehele artikel is te lezen op de website van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.