Lid worden

Groeistoornissen

Lange kinderen kunnen lange ouders hebben, waardoor ze vanzelf lang worden. Dat noemen we normale familiaire groei. Maar er kunnen ook groeistoornissen optreden als je nog kind bent. Meestal zijn dit zeldzame aandoeningen. Dit is vaak pas vast te stellen na grondig onderzoek in een ziekenhuis. De bekendste zeldzame aandoeningen hebben moeilijke namen als groeihormoon overproductie, Klinefelter, XYY en het syndroom van Marfan. Als één van deze aandoeningen uit onderzoek naar voren komt, dan zal de (kinder)arts een behandelplan opstellen.

Als je alles wilt weten over deze aandoeningen dan kun je terecht bij de artikelen die dokter Odink heeft geschreven. Hij weet er namelijk écht heel veel van. Hieronder hebben wij de eerder genoemde aandoeningen nog even kort beschreven.

Groeihormoon overproductie

Groeihormoon overproductie is een aandoening waarbij er te veel groeihormoon in je lichaam komt. Armen, benen, handen, voeten, neus, kaak en jukbeenderen groeien hierdoor harder dan normaal. Je ziet deze aandoening vaak bij top basketballers. 

Klinefelter of XXY

Klinefelter is een genetische aandoening. Dit betekent dat de aandoening zit in de allerkleinste bouwstenen van het lichaam. Een moeilijk woord voor zo'n bouwsteen in chromosoom. Iedereen heeft chromosomen, maar als je Klinefelter hebt dan heb je een of meerdere chromosomen extra. De aandoening komt alleen voor bij mannen. Deze aandoening zorgt voor langere armen en benen. Ook kunnen deze mannen nooit vader worden. Als kind komen soms ook een slecht geheugen en driftbuien voor.

XYY

De XYY aandoening is vergelijkbaar met de XXY aandoening. Alleen is deze nog zeldzamer. Maar 1 op de 1000 mannen heeft deze aandoening. XXY komt voor bij 1 op de 500 mannen. Omdat deze aandoeningen allebei erg zeldzaam zijn, ontdekken maar weinig artsen deze aandoening. Dus er lopen waarschijnlijk veel lange mannen rond die niet eens weten dat ze XXY of XYY hebben!

Syndroom van Marfan

Het syndroom van Marfan is een aandoening van het bindweefsel. Bindweefsel is het weefsel dat stevigheid geeft aan je huid, je pezen en ook je organen. Ook deze aandoening is voor de arts vaak moeilijk om vast te stellen. De kenmerken zijn dat je lang bent en lange armen, benen en tenen hebt. Ook vingers zijn lang en heel bewegelijk. Niccolò Paganini, een beroemde pianist uit de 18e eeuw, had waarschijnlijk ook het syndroom van Marfan. Door zijn lange, bewegelijke vingers kon hij wél prachtig piano spelen.