Lid worden

Groeiremming door operatie

Opereren is één van de mogelijke behandelingen om je uiteindelijke lengte te beperken. Je kunt deze mogelijkheid bespreken met je ouders en een gespecialiseerde arts. Na een onderzoek bepaalt de arts of opereren in jouw geval een goede keus is.

Groeischijven of remschijven?

Wanneer vast staat dat je heel lang wordt, kan een operatie helpen om je groei te remmen. Als je groeit, dan gebeurt dat vooral vanuit je benen. In je been zit een soort schijf die er voor zorgt dat je groeit. De operatie die na goed onderzoek kan plaatsvinden, beschadigt eigenlijk die groeischijf. Door die beschadiging herstelt je bot met gewoon botweefsel. En daarna is de groeischijf dus veranderd in een gewoon stuk bot, waar geen groei meer plaats vindt. Zo is je groeischijf dus eigenlijk veranderd in een remschijf ;-).

Wanneer?

Het onderzoek dat vooraf gaat aan de operatie kan pas gedaan worden als je een bepaalde lengte hebt. Want de arts wil graag weten of je echt heel lang wordt. Dit om te voorkomen dat je geopereerd wordt terwijl dat helemaal niet nodig is. Bij meisjes kan dit onderzoek gedaan worden wanneer je tussen 175cm en 180cm bent. Jongens moeten tussen 185cm en 190cm zijn.

Pre-operatief

Pre-operatief betekent eigenlijk: voor de operatie. Naast het onderzoek dat gedaan wordt om te kijken of je echt wel lang wordt als er geen ingreep komt, komt er ook nog een onderzoek om te kijken of je wel geopereerd kunt worden. Je ziet: niets wordt aan het toeval overgelaten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je allergisch bent voor bepaalde medicijnen of middeltjes die gebruikt worden tijdens de operatie. Het is beter wanneer dat van tevoren bekend is.

De operatie

En als alle lichten op groen staan, kan de operatie beginnen. Vervelend is wel dat je 24 uur vóór de operatie niet mag eten of drinken. Wat wel prettig is, is dat je geheel onder narcose gaat tijdens de operatie. Dat betekent dat je helemaal verdoofd wordt en dus niets meer voelt, hoort of ziet. Net of je slaapt dus.

Na de operatie

Het is niet zo dat je na de operatie huppelend het ziekenhuis weer uit gaat. Voor je het ziekenhuis in gaat, moet je al een rolstoel meenemen met twee beensteunen. Je kunt namelijk de eerste dagen na de operatie je benen niet buigen. Misschien moet je voordat je het ziekenhuis in gaat even proberen of je met gestrekte benen de auto wel in en uit kan... En eenmaal thuisgekomen lijken de twee weken die je niet mag lopen opeens wel heel erg lang. Gelukkig mag je al wel met krukken naar de wc en zo. Lopen met de krukken leer je pas na twee weken. De fysiotherapeut gaat je hiermee helpen.

Gek eigenlijk om te bedenken dat je best lang moet herstellen van een operatie die per been maar 30 minuten duurt!

Lees meer over de operatie in de folder van het Catharina ziekenhuis, die hier te downloaden is.