Lid worden

Groeiremming door hormonen

De groei kan ook geremd worden met hormoonbehandelingen. Uit onderzoek dat eind 2012 bekend werd vanuit de Erasmus Universiteit en het UMC Groningen, blijkt dat deze behandeling vooral voor meisjes flinke nadelen kan hebben. Voor jongens zijn deze nadelen minder, maar er moeten wel extra onderzoeken gedaan worden om de behandeling zonder problemen te kunnen doen. Dit is dan ook de reden dat kinderartsen in Nederland deze behandeling niet meer starten bij te vewachten grote lengte. 

Meisjes

De hormoonbehandeling voor meisjes bestond uit het dagelijks slikken van twee tot zes oestrogeentabletten. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon. Deze behandeling duurde één tot tweeënhalf jaar. Om een normale menstruatie mogelijk te maken moesten er ook 'ongesteldheidsmedicijnen' geslikt worden. De behandeling werd trouwens al sinds 1955 toegepast bij meisjes in Nederland.

Minder vruchtbaar

Uit onderzoek blijkt dat er groot risico bestaat op verminderde vruchtbaarheid. Hierdoor kun je dus moeilijker of helemaal geen kinderen meer krijgen. Ook word je sneller onvruchtbaar op oudere leeftijd. Dit onderzoek is nog erg nieuw dus het is goed om je hier samen met je arts goed van op de hoogte te stellen mocht je een hormoonbehandeling willen.

Jongens

Het komt niet vaak voor dat een jongen behandeld wordt met hormonen. Een hormoonbehandeling voor jongens bestaat uit één testosteroninjectie per twee weken. Testosteron is een mannelijk hormoon. De behandeling duurt één tot twee jaar. De resultaten zijn meestal niet zo goed omdat vaak te laat begonnen wordt met de behandeling. Je kunt ook een hormoonbehandeling krijgen met testosterontabletten, maar daar moet je al jong mee beginnen. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat je testosteron op latere leeftijd lager kan zijn dan van mannen die geen hormoonbehandeling hebben gehad. Daarom is het goed om dit mogelijke probleem te bespreken met je arts.

Veel nadelen

Er zitten dus veel nadelen aan een hormoonbehandeling. Belangrijk is om je goed te laten voorlichten over deze behandeling en te weten waar je aan begint. We helpen je graag aan de laatste informatie. En als je nog vragen hebt dan kun je die gewoon aan ons stellen.