Lid worden

Groeipijn

Groeipijn is vervelend en komt best veel voor. Ongeveer 1 op de 10 kinderen heeft er wel eens last van. Lange kinderen hebben er iets vaker last van dan kleinere leeftijdsgenootjes. 

Wat is groeipijn eigenlijk? 

Groeipijn kun je op verschillende manier voelen. Het kan een pijnscheut zijn die kort duurt of juist een langere, zeurende pijn zijn. Meestal komt groeipijn 's nachts voor of aan het einde van de dag. Het kan dus zijn dat je door groeipijn soms niet kan slapen. Meisjes hebben vaker last van groeipijn dan jongens. Hoe groeipijn precies ontstaat weten dokters eigenlijk niet. Ze denken dat het ontstaat doordat botten sneller groeien dan spieren. 

Groeipijn komt vooral voor in je armen en bij je scheenbenen. Soms kun je er ook buikpijn van krijgen. Meestal gaat het na 20 minuten weer weg, maar in de ochtend kan je dan nog een zeurderig gevoel hebben in je armen en benen. 

Wat kun je er aan doen? 

Groeipijn is niet gevaarlijk. Als je last hebt van groeipijn, kan het helpen om in een warm te gaan of een warme kruik in bed te leggen. Ook kun je je ouders vragen om de spieren die pijn doen te masseren. 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe groeipijn ontstaat en hoe je het kan herkennen? Dokter Odink heeft voor de Klub Lange Mensen een medische gids geschreven. Eén hoofdstuk van deze gids gaat over groeipijn. Dokter Odink vertelt hierin over nog meer manieren om groeipijn te behandelen. Alleen leden van de Klub Lange Mensen kunnen de medische gids downloaden, wanneer ze zijn ingelogd op de website.