Lid worden

Nina vertelt over haar epifysiodese

Leeftijd: 13 jaar
Uitgegroeid: bijna
Lengte: 1.84m
Lengteprognose was: 1.95 m
Lengte vader: 1.90 m en moeder 1.95 m
Broers: oudste broer (18) 2.14 m, andere broer (15) 1.87 m
Sport en hobby’s: synchroon zwemmen en paardrijden, met vrienden afspreken

De eerste keer dat ik bij mijn dokter kwam vond ik dat op zich niet heel spannend. Ik ging er helemaal niet vanuit dat ik deze operatie ging doen. Maar het was of deze operatie of hormonen nemen. Aan hormonen deed mijn dokter niet, dus het werd een operatie of heel lang worden. Toen koos ik toch voor de operatie.

Toen ik bij de dokter was had ik een beetje een x-been stand aan mijn rechterbeen. De dokter stelde daarom voor om de operatie in twee keer te doen. Hij had een soort klemmetje op mijn groeischijf gezet zodat mijn been recht zou groeien. Dat klemmetje werd bij de tweede operatie verwijderd. Maar bij de operaties werd gewoon gedaan wat er normaal ook gedaan werd, maar dan met dat klemmetje erbij.

Ik moest bij allebei de operaties twee dagen in het ziekenhuis blijven. Met de pijn viel het allemaal wel mee want ik had erg goede medicijnen. Na de operatie(s) mocht ik twee weken mijn benen niet buigen en ze niet belasten. Dat vond ik echt niet leuk want ik vind het heel moeilijk om op mijn rug in slaap te vallen.

Ik heb voor deze operatie gekozen omdat ik iets aan mijn lengte wilde doen. Als het zou moeten, zou ik het zo weer doen. Kinderen die hierover twijfelen kunnen het beste naar hun eigen dokter gaan, misschien krijgen ze dan net als ik een boekje met informatie over de operatie. Zo komen ze meer te weten over de operatie.