Lid worden

Lieke vertelt over haar behandelingen en de film Tall Girls

Lengte: 1.93 m
Lengte ouders: vader: 2.06 m, moeder 1.80 m
Sport en hobby's: zwemmen, muziek, toneel/drama

Ik studeer orthoptie, dat is een vrij onbekende studie en heeft te maken met de samenwerking van de ogen. Zo leer ik bijvoorbeeld alles over luie ogen, scheelzien, dubbelzien en brilafwijkingen. Als je als kind een bril moet kun je namelijk onder de 10 jaar niet bij een opticien terecht, maar moet je daarvoor naar het ziekenhuis, naar een 'orthoptist'. In juni 2013 hoop ik af te studeren en daarna zou ik graag terug naar Rwanda willen. Hier heb ik tien weken stage gelopen in een vrij klein ziekenhuis in het dorpje Kirinda. Er is in Rwanda geen tot weinig oogzorg mogelijk en hier heb ik, samen met een klasgenoot, meer dan 800 mensen onderzocht en blij mogen maken met een leesbril of bijvoorbeeld oogdruppels. In Nederland is dat natuurlijk overal beschikbaar, maar in Rwanda absoluut niet. Ze waren dan ook enorm dankbaar dat ze het van ons kregen. Aangezien het me zo enorm goed bevallen is, ik verliefd ben geraakt op het land en er in Nederland niet veel orthoptie-vacatures zijn, wil ik dus misschien terug. Maar goed, eerst afstuderen dus. In maart van 2012 heb ik de premiere van de film Tall Girls mee mogen maken. De premiere zelf was erg leuk, de film vond ik toch wat minder...

Is iedereen is jouw gezin lang? Zo ja, hoe werd hier vroeger mee omgegaan?

Ja, wij allemaal. Ik heb drie zusjes en mijn moeder is met haar 1.80 m toch echt de kleinste thuis. Mijn lengte is altijd wel in de gaten gehouden. Eerst door de kinderarts met röntgenfoto's van mijn hand en later ook door de orthopeed in een ander ziekenhuis. Het zusje onder mij en mijn jongste zusje zijn ook lang, maar waren nooit zo'n uitschieter als ik en mijn tweede zusje. Op dit moment groeien mijn jongste twee zusjes nog, dus het is even afwachten waar die op uit gaan komen. Hun lengte wordt niet meer in de gaten gehouden of voorspelt, omdat wij er onder tussen achter zijn dat dat vaak toch niet klopt en het nog aardig gissen is voor de artsen.

Je bent behandeld voor je lengte, je hebt kort een hormoonbehandeling gehad en een epifysiodese. Kun je hier iets over vertellen?

In groep 8, ben ik onder behandeling gekomen van de kinderarts, waarna ik in de 1e klas (2002) ben begonnen met een hormoonbehandeling. Bij mij sloeg de hormoonbehandeling niet zo goed aan, want ik werd er erg misselijk van. De kinderarts heeft toen de dosis van de medicijnen verlaagd, maar dit leidde niet tot verbetering. Daarom besloot ik uiteindelijk om ermee te stoppen. Via een vriendin van mij hoorde ik over de zogenaamde 'knieoperatie', die onder andere uitgevoerd wordt in Assen. Ik ben toen een aantal keren naar Assen geweest en uiteindelijk in de 2e klas (2003) geopereerd aan de groeischijven in mijn knieën. Na drie lange ziekenhuisdagen mocht ik naar huis, waarna ik nog zes weken met krukken moest lopen. Bij mij ging het herstel helaas niet zo goed, waardoor ik nog een tijdje fysiotherapie heb gehad, wat uiteindelijk erg heeft geholpen".

Hoe kijk je nu op beide behandeling terug?

Als ik weer de keus had zou ik het niet doen. Ik zei vroeger altijd dat ik niet groter wilde worden dan 1,85m. Geen idee hoe ik daarbij kwam maar dat was op de een of andere manier mijn maximum. Zo lang is mijn tante ook, dus misschien zei ik het daarom. Omdat de onderzoeken altijd uitwezen dat ik langer zou worden heb ik ervoor gekozen die hormonen te nemen. Eigenlijk is dit spul wat niet echt fijn voor je lichaam is. Natuurlijk is er veel onderzoek naar, maar de echt lange termijngevolgen zijn nog steeds niet bekend en naar mijn mening moet je niet gaan lopen klooien met hormonen in je lijf. In je puberteit doet je lichaam dat zelf al ;). Omdat ik er niet goed tegen kon ben ik al snel gestopt en toen bij een orthopeed in Assen terecht gekomen voor de bewuste operatie aan mijn groeischijven. Het herstel heeft een tijd geduurd en nu nog heb ik snel last van mijn knieën

Het was dan ook niet erg fijn zitten in die kleine, volle bussen in Afrika. Natuurlijk niet omdat je daar al geen ruimte hebt en je je lange benen echt helemaal klemvast moet zetten (dan mag je in Nederland al bijna niet klagen als je een keer krap zit) maar ook omdat je soms een paar uur zo moet zitten en het bij mij al heel snel gaat steken in mijn knieën. Gelukkig mocht ik als blanke vaak voorin de bus zitten waar je je benen wat beter neer kan zetten, maar alsnog hield ik het niet lang vol. Ook na het sporten waarbij je veel je knieën belast, heb ik vaak de volgende dag spijt en loop ik een soort van mank. Dit is ook de reden dat mijn tweede zusje niet de operatie aandurfde. Zij speelt volleybal op hoog niveau en is bang dat ze dat daardoor niet door zou kunnen zetten. Ze vindt het nog steeds niet leuk om altijd de langste te zijn, maar heeft het ondertussen geaccepteerd en draagt ook hakken. Ook ik heb mijn lengte geaccepteerd en had dat zonder die behandelingen waarschijnlijk ook gewoon gedaan.

Onlangs is er een onderzoek uitgekomen van het Erasmus MC in Rotterdam, wat stelt dat groeiremming nadeling is voor vruchtbaarheid. Wat vind je hiervan?

Ik ken een aantal vrouwen die hier inderdaad last van hebben en moeilijk zwanger konden worden, waarbij is aangetoond dat het kwam dankzij die hormonen. Ik ben daarom heel blij dat ik maar kort die dingen geslikt heb, maar weet natuurlijk niet of er een effect voor mij is.  Ik ga er niet vanuit, maar het is natuurlijk altijd afwachten.

Je hebt meegewerkt aan de film Tall Girls. Kun je hier iets over vertellen?

Saskia stuurde een oproepje met wie er een paar vragen wilde beantwoorden over haar lengte en ik reageerde daarop. Hierna werd ik gebeld door iemand vanuit Duitsland die mij allemaal vragen stelde over mijn lengte, mijn familie en de behandelingen die ik voor mijn lengte heb gehad. Uiteindelijk hebben ze mij twee dagen gefilmd. Als ik heel eerlijk moet zijn, vind ik het eindresultaat niet erg denderend en een beetje tegenvallen. Ze hebben mij twee dagen gevolgd en daarvan een hele dag op het Lange Kinderen kampvan de Klub Lange Mensen gefilmd en daar zie je niets van terug. Ook sta ik vaak niet vermeld en dat is een beetje vreemd eigenlijk. De film is ook een beetje langdradig. Ik vind het verder wel goed dat er een film over gemaakt is hoor, en er zitten ook wel leuke stukken in, maar uiteindelijk vond ik het dus toch tegen vallen.

Wat zou je willen meegeven aan lange kinderen die nu nog volop in de groei zijn?

Als je echt iets aan je lengte wilt laten doen, weet het dan heel zeker. Bij mij is het dus tegengevallen en ik heb  nu snel problemen met mijn knieën, maar ik weet ook mensen die geen problemen hebben na die operatie of die hormoonbehandeling. En onthoud ook dat er veel andere lange mensen zijn (in Nederland) en dat je zeker niet de enige bent. Lengte is iets om trots op te zijn. Natuurlijk is het ook lastig om kleding te kopen, maar daar word je vanzelf handiger in.