Lid worden

Elke vertelt over haar hormoonbehandeling

Leeftijd: 22 jaar
Lengte: 1.85 m
Lengte ouders:  vader 2.01 m, moeder 1.87 m
Sport en hobby's: wielrennen, hardlopen, goede films en series kijken, terrasje pakken, naar het theater gaan

Kun je iets vertellen over jouw hormoonbehandeling?

Ik ben vanaf dat ik peuter was altijd onder controle geweest bij een kinderarts betreft mijn lengte. Ik zat al boven de gemiddelde groeicurve toen ik 13 was, met een lengte van 1.75m. Mijn lengteprognose was toen 1.85m met de mogelijkheid om door te groeien tot 1.90m. Ik was toen namelijk nog steeds niet ongesteld en liep wat betreft mijn botleeftijd anderhalfjaar achter, wat betekende dat ik nog anderhalf jaar langer zou doorgroeien dan mijn leeftijdsgenoten. Dit hebben ze gediagnosticeerd met behulp van een handfoto.

Om mijn groei te remmen had ik twee mogelijkheden: een knieoperatie of een hormoonbehandeling. In overleg met mijn ouders en de kinderarts en na lang wikken en wegen heb ik toen voor de hormoonbehandeling gekozen. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen omdat ik bang was dat ik met een lengte van 1.90m altijd zou opvallen. Ik was destijds erg onzeker en was bang nog meer moeite te hebben met het kopen van kleding en het vinden van een leuk vriendje.

De kinderarts gaf mij twee soorten tabletten. De eerste heette Lynoral, waarvan ik er iedere dag twee moest hebben, één om 8 uur ’s ochtends, en één om 6 uur ’s avonds. De andere was Primolut, die moest ik tien dagen per maand innemen om mijn ongesteldheid te regelen. Na die tien dagen werd ik, kunstmatig, binnen vijf dagen ongesteld. Op dat moment was de exacte lengte van de behandeling nog niet bekend, alleen dat de behandeling één tot twee jaar kon duren. De hormonen zouden ervoor zorgen dat ik ging menstrueren, en mijn groei geremd werd zodra ik in de puberteit kwam. 

Tijdens de behandeling ben ik om de paar maanden naar de kinderarts geweest, die mijn ontwikkelingen nauwkeurig bijhield. Hij keek of de bijwerkingen normaal of uitzonderlijk waren en mij hielp bij problemen met de normale bijwerkingen, zoals overgewicht en stemmingswisselingen. Al snel na het begin van de behandeling merkte ik dat mijn gewicht toenam en mijn lichaam begon te veranderen. Ik was altijd een lange dunne lat. Nu was ik nog steeds lang, maar werd ik breder. Ik ben volgens mij in twee jaar tijd 20 kilo aangekomen en 10 cm gegroeid. Ik kreeg natuurlijk, eindelijk borsten en heupen, maar dat duurde wel even. Ik heb eigenlijk nooit extreem last van puistjes gehad. Ik vond het moeilijk om te zien hoe mijn lichaam zo snel veranderde en daardoor had ik last van stemmingswisselingen. Als ik er zo op terugkijk, viel het uiteindelijk allemaal wel mee, maar op dat moment was het soms echt vervelend.

Na anderhalf jaar werd met behulp van een kniefoto en een handfoto bepaald dat ik  was uitgegroeid en dat ik mocht stoppen met de behandeling. Ik moest hierna nog  één keer terug naar de kinderarts om te kijken of alles nog steeds goed was, en dat was gelukkig zo! Uiteindelijk heb ik nu ook een normaal figuur en heb ik verder niets aan de behandeling overgehouden.

Ben je nog steeds blij met je keuze van toen, ondanks de uitslagen van het onderzoek naar hormoonbehandelingen, waarin staat dat de behandeling nadelig is voor de vruchtbaarheid?

Ik sta nog steeds achter mijn keuze van toen, ondanks het recentelijk uitgekomen onderzoek.

Wat vind je van de uitslagen van het onderzoek?

Ik vind dat de media het verhaal, zoals gewoonlijk, weer enorm heeft opgeblazen. Er is onderzoek gedaan naar de invloed van 100 en 200 mg oestrogenen in groeiremmers en er wordt al een lange tijd behandeld met 50 mg oestrogenen. Bovendien zijn er veel meer factoren die de kans om zwanger te worden kunnen verminderen, dus ik maak me nog geen zorgen. Het is goed dat er onderzoek wordt gedaan naar de lange termijn gevolgen van groeiremmers en dat moet ook zeker gedaan blijven worden, maar dat het breed uitgemeten in de media verschijnt, vind ik niet nodig.

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van de hormoonbehandeling?

De voordelen zijn dat ik nu makkelijker een schoen met een hakje aantrek en dat ik toen zeker wist dat mijn groei ging stoppen. De nadelen zijn dat ik tijdens het gebruik van de groeiremmers veel stemmingswisselingen heb gehad en dat ik moest wennen aan de snelle veranderingen (de hormonale ontwikkelingen) die mijn lichaam onderging.

Heeft een familielid ook een hormoonbehandeling of operatie gedaan?

Nee, mijn zusje heeft wel overwogen om een hormoonbehandeling te ondergaan, maar was veel eerder ongesteld dan ik.

Je studeert geneeskunde, zou je zelf onderzoek willen doen naar hormoonbehandelingen?

Nee, zeker niet. Ik ben meer geïnteresseerd in een andere tak van de geneeskunde dan hormonen.